Dag 23

Lezen: Jesaja 40:12-17

Wie heeft de bergen gewogen op een weegschaal, de heuvels met balans en gewichten?
Jesaja 40:12b

 

Vertrouwen

Als mensen terugkomen van vakantie, willen ze graag laten zien wat ze ervaren hebben. Zelf zijn ze diep onder de indruk van de massieve bergen die je verderop in Europa kunt aantreffen. En de foto’s daarvan spreken hun eigen taal, al kan zelfs het grootste beeldscherm geen recht doen aan de werkelijkheid.

 

De profeet ziet weer andere dingen. Hij ziet de schepper van hemel en aarde in de weer met een weegschaal en gewichten om die bergen te wegen. Een beetje rotsblok is voor ons al te zwaar, maar voor God is het wegen van hele bergen kinderspel. Zo groot is Hij.

 

Jesaja gebruikt allerlei voorbeelden om ons van onze bezorgdheid te verlossen. Waar wij als een berg tegen opzien is voor de Heer niet te moeilijk. Dictators die door geen menselijke macht zijn weg te krijgen, zijn in Gods ogen niets. Hele volken zijn niet meer dan een stofje aan de weegschaal. Leer de dingen in hun juiste verhouding zien. Ook als het gaat om het wereldgebeuren.

 

Dat kan best moeilijk zijn. De eerste hoorders van deze profetie lieten het gebeuren dat hun zorgen hen boven het hoofd groeiden. Ze waren daarbij teleurgesteld in God: die ziet ons niet. Maar God verzekert dan dat Hij wil helpen, met dezelfde kracht waarmee Hij de bergen meet en opstandelingen tegen Hem op hun plaats zet.
Ik hef mijn ogen

Wil je de Opkijken zomerserie volgen? Meld je hier aan en ontvang wekelijks een melding in je mailbox!