Dag 5

Lezen: Jakobus4:13-17

Als de Heer het wil, zijn we dan in leven en zullen we dit of dat doen.

Jakobus 4:15

 

Deo Volente

‘We gaan dit jaar naar Italië. We hebben alles geregeld. Voor het geval er iets mis gaat, is er de annuleringsverzekering.’ Is het je ook opgevallen dat je daar nooit bij hoort: zo de Here wil? Dat zeg je wel bij de verjaardag van oma die binnenkort negentig wordt en een mens van de dag is. En je hoort het bij een kerkelijke vergadering. Maar voor vakantiereizen? Die hebben we zelf in de hand. Zo lijkt het tenminste.

 

Jakobus heeft het over weer andere reizen. Hij ziet de zakenman voor zich die plannen maakt voor de uitbreiding van zijn bedrijf. En hij herinnert hem eraan dat zo iemand dat helemaal niet kan zeggen. Het leven is daarvoor veel te onzeker. Het is een damp die voorbijgaat.

 

Toch is het zijn bedoeling niet om mensen onzeker te maken. Tegenover de onzekerheid van het leven zet hij juist de vastheid van God. Al onze plannen hebben een mate van onzekerheid in zich. Maar de Heer geeft houvast. Hij stelt niet teleur.

 

Natuurlijk maakt dit wel bescheiden. Tegenover onze plannen staat Gods plan. Vakantieplannen pakken soms anders uit. Plannen voor je leven ook. Er is maar één plan dat gegarandeerd doorgaat: het plan van de Heer. Gelukkig voor ons is het een heilzaam plan.

Mijn verhaal met God – Jean

Wil je de Opkijken zomerserie volgen? Meld je hier aan en ontvang wekelijks een melding in je mailbox!