Toegankelijk kerkgebouw

Om mensen met een beperking zoveel mogelijk zelfstandig te laten zijn en minder afhankelijk van anderen, zijn er verschillende aanpassingen van het kerkgebouw mogelijk. Voor iemand die blind of ernstig slechtziend is, kan het kerkgebouw onbekend terrein zijn, op die ene kerkbank na waar hij of zij elke week zit. Met een voelbare plattegrond van het kerkgebouw in handen kan hij of zij op ontdekkingstocht gaan. Op zo’n plattegrond bevinden zich voelbare lijnen en strepen die het hele gebouw weergeven, met een voelbare legenda om te vertellen wat zich in welke ruimte bevindt. Ook de vluchtroutes kunnen hiermee weergegeven worden, wat de veiligheid ten goede komt.

 

Andere manieren om het kerkgebouw toegankelijker te maken, zijn het plaatsen van kleine plaatjes en bordjes met braille bij bijvoorbeeld deuren, bewegwijzering of informatie over de indeling van de kerk. Of een braillepaneel bij een informatiebord over de oprichting en geschiedenis van de kerk, de preekstoel of het doopvont. Braille is dé manier voor mensen met een visuele beperking om te kunnen lezen en dus voor u dé manier om uw boodschap voelbaar te maken. Braille kan ook gecombineerd worden met informatie met gedrukte tekst.

 

Deze plaatjes, bordjes en panelen kunnen zowel van kunststof als aluminium zijn, dus zowel onopvallend aanwezig als een mooie toevoeging aan het interieur. Over wat wel en wat niet omgezet kan worden naar braille, en welke plekken daarvoor geschikt zijn, kan de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden)  uw kerk advies geven.