Dag 9: Aandachtig leven

Lezen: 1 Koningen 3:3-14

 

Schenk uw dienaar een opmerkzame geest.  1 Koningen 3:9

 

 

Aandachtig leven

Synoniemen van opmerkzaam zijn: aandachtig, nauwlettend en attent. Daar vraagt Salomo om. Hij wil wijsheid ontvangen om te kunnen onderscheiden wat er echt toe doet. Hij vraagt en God schenkt overvloedig. Misschien gaf God hem wel meer van wat Salomo al bezat, want het is opmerkelijk dat hij juist datgene bidt waar God blij van wordt!

Leven met aandacht is ontzettend moeilijk. Er is zo veel wat om aandacht schreeuwt, dat we algauw gaan multitasken: een beetje van dit en een beetje van dat. Met als gevolg dat we de schoonheid in kleine dingen niet opmerken en geen onderscheid meer kunnen maken tussen goed en kwaad. We verliezen onszelf in keuzevrijheid. Monniken gebruiken de term ‘gehoorzame vrijheid’. Niet alle keuzes maken ons gelukkig, maar dat we kunnen ‘horen’ naar datgene wat ons tot een vrij mens maakt. Een aantal kloosterzusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort tekende het zo op:

 

Wij zijn op de goede weg als we met aandacht en respect luisteren naar al wat spreekt.

Wanneer we attent zijn, dicht bij mensen en dingen, open voor wie en wat ze zijn, hebben zij iets te zeggen en kan God aan het woord komen.

 

Bid deze week naar 1 Koningen 3:9: Schenk uw dienaar een opmerkzame geest, zodat ik onderscheid kan maken tussen goed en kwaad en recht kan doen

 

 

 

(Door Mirjam van der Vegt, Kracht voor elke Dag – bijbelsdagboek 2016, Uitgeverij Vuurbaak.

Meer over Mirjam: mirjamvandervegt.nl.)