Dag 25: Meer dan zwijgen

Lezen: Sefanja 3:14-20

 

De HEER, je God, zal in je midden zijn, hij is de held die je bevrijdt. Hij zal vol blijdschap zijn over jou, in zijn liefde zal hij zwijgen, in zijn vreugde zal hij over je jubelen. (Sefanja 3:17)

 

 

Meer dan zwijgen

God zwijgt uit liefde over Sion – die opstandige, bezoedelde en gewelddadige stad (3:1). Zwijgen uit liefde is geen sinecure. Het betekent dat iemand jou iets aandoet of je kwetst en dat jij er niets over zegt. Dat is als mens niet altijd mogelijk en soms is het juist belangrijk dat er dingen aan het licht komen.

In deze situatie zwijgt God vanuit zijn liefde. Zijn liefde is blijkbaar groter dan zijn boosheid. En dat laat Hij ook in de rest van de geschiedenis met de mensheid zien. Hij scheldt mensen hun zonden kwijt en laat de weg omhoog zien. Lees in dit verband ook eens een verhaal uit het Nieuwe Testament. In Matteüs 18:27-30 vertelt God over een heer die zijn dienaar een schuld kwijtscheldt. De dienaar betoont diezelfde daad vervolgens niet aan iemand die hem iets schuldig is!

Herken je dat mechanisme in jezelf? Van anderen iets verwachten dat jou is kwijtgescholden? Over anderen praten, terwijl God in zijn liefde over jou zwijgt? We hebben wijsheid van God nodig om te weten wanneer we uit liefde moeten zwijgen in plaats van spreken. Bijzonder is dat God verdergaat dan het zwijgen uit liefde: na het zwijgen komt zijn jubelen.

 

 

 

 

(Door Mirjam van der Vegt, Kracht voor elke Dag – bijbelsdagboek 2016, Uitgeverij Vuurbaak.

Meer over Mirjam: mirjamvandervegt.nl.)

  [indeed_popups id=8]