Dag 13: Wachten op God

Lezen: Psalm 5

 

In de morgen wend ik mij tot u en wacht.   Psalm 5:4b

 

 

Wachten op God

Etty Hillesum (1914-1943) schrijft in haar dagboek het volgende: ’s Morgens, voor het begin van het werk, luister ik naar wat er binnen in mij zit. Een halfuur stil in jezelf… dat is een breed fundament van rust en geconcentreerdheid leggen voor de hele dag. Het is geestelijke hygiëne: alle kleinmenselijke rommel en franje worden weggevaagd.

De dag schoon en opgeruimd beginnen vergt discipline, geduld en uithoudingsvermogen. Is het niet makkelijker om vroeg in de morgen zelf fris van start te gaan met je eigen ideeën en gedachten?

Maar voordat David met zijn klagen bij anderen komt, wendt hij zich tot God. Hij wacht en in dat wachten herinnert hij zich wie God is: liefde, vreugde, bescherming en beschutting.

Het is niet voor niets dat er vaak wordt aangeraden je stille tijd met God in de ochtend te houden; in de ochtend is je lichaam vaak meer in rust en kan je geest daardoor ook meer opnemen. Als je na een drukke dag de Bijbel openslaat, is er soms minder ruimte de woorden tot je te nemen. Het kan dan helpen om eerst een paar minuten op adem te komen, voordat je de tekst gaat lezen.

Dat (ver)wachten in de ochtend kleurt je dag. Het maakt de zaken anders, want opeens is er een andere dimensie bij alles wat je doet; met de blik naar boven wordt alles ruimer en lijkt er meer mogelijk. Wat verwacht jij van boven?

 

 

 

(Door Mirjam van der Vegt, Kracht voor elke Dag – bijbelsdagboek 2016, Uitgeverij Vuurbaak.

Meer over Mirjam: mirjamvandervegt.nl.)