Opkijken.nl https://opkijken.nl Thu, 23 Mar 2023 13:21:48 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.25 Darwin devolves https://opkijken.nl/darwin-devolves/ https://opkijken.nl/darwin-devolves/#respond Thu, 23 Mar 2023 13:21:48 +0000 http://opkijken.nl/?p=41670 In zijn nieuwste boek Darwin Devolves stelt de Amerikaanse biochemicus Michael Behe dat evolutie werkt door het afbreken van genen, niet het opbouwen ervan. Om van een eencellige tot een mens te komen, moeten nieuwe organen, structuren en genen ontstaan. Kan evolutie daarvoor zorgen? Behe denkt van niet en illustreert dat met pakkende praktijkvoorbeelden.

The post Darwin devolves appeared first on Opkijken.nl.

]]>
In zijn nieuwste boek Darwin Devolves stelt de Amerikaanse biochemicus Michael Behe dat evolutie werkt door het afbreken van genen, niet het opbouwen ervan. Om van een eencellige tot een mens te komen, moeten nieuwe organen, structuren en genen ontstaan. Kan evolutie daarvoor zorgen? Behe denkt van niet en illustreert dat met pakkende praktijkvoorbeelden.

The post Darwin devolves appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/darwin-devolves/feed/ 0
Broodje aap https://opkijken.nl/broodje-aap/ https://opkijken.nl/broodje-aap/#respond Wed, 15 Mar 2023 08:53:46 +0000 http://opkijken.nl/?p=41662 Artikel uit Weet, februari 2010. Peter Borger, moleculair biologisch onderzoeker aan het universiteitsziekenhuis in Bazel, bracht onlangs een spraakmakend boek uit. Het heeft de veelzeggende titel: Terug naar de oorsprong, of hoe de nieuwe biologie het tijdperk van Darwin beëindigt. Kort samengevat komt Borgers boodschap erop neer dat variatie in het nageslacht door organismen zelf […]

The post Broodje aap appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Artikel uit Weet, februari 2010.

Peter Borger, moleculair biologisch onderzoeker aan het universiteitsziekenhuis in Bazel, bracht onlangs een spraakmakend boek uit. Het heeft de veelzeggende titel: Terug naar de oorsprong, of hoe de nieuwe biologie het tijdperk van Darwin beëindigt. Kort samengevat komt Borgers boodschap erop neer dat variatie in het nageslacht door organismen zelf wordt voortgebracht. Een aangeboren eigenschap, dus. En Darwin? „Zijn leer is wetenschappelijk niet houdbaar,” aldus Borger.

 

Lees hier meer

 

Terug naar themadossier

The post Broodje aap appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/broodje-aap/feed/ 0
Evolutie, zienswijze Bijbel https://opkijken.nl/41655-2/ https://opkijken.nl/41655-2/#respond Mon, 06 Mar 2023 20:10:35 +0000 http://opkijken.nl/?p=41655 Volgens sommige mensen is het leven geëvolueerd. Anderen beweren dat God de schepping in gang heeft gezet en het door het evolutieproces heeft laten overnemen. Wat zegt de Bijbel? Sluit het Bijbelse scheppingsverslag de mogelijkheid uit dat het heelal door de oerknal is ontstaan? De Bijbel zegt: ‘In het begin schiep God de hemel en […]

The post Evolutie, zienswijze Bijbel appeared first on Opkijken.nl.

]]>

Volgens sommige mensen is het leven geëvolueerd. Anderen beweren dat God de schepping in gang heeft gezet en het door het evolutieproces heeft laten overnemen. Wat zegt de Bijbel?
Sluit het Bijbelse scheppingsverslag de mogelijkheid uit dat het heelal door de oerknal is ontstaan?
De Bijbel zegt: ‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ (Genesis 1:1). Er staat niet precies hoe God alles heeft gemaakt. Dus zelfs als ons universum door een kosmische explosie is ontstaan, zou dat niet in strijd zijn met wat de Bijbel zegt. Genesis 1:1 zou juist de vraag beantwoorden wie de oerknal heeft veroorzaakt.

 

Veel onderzoekers geloven dat de oerknal een spontane, ongeleide gebeurtenis was die ervoor zorgde dat deeltjes materie in de loop van de tijd vanzelf sterren en planeten vormden. De Bijbel ondersteunt die gedachte niet maar zegt dat het universum rechtstreeks door God is gevormd, of hij daar nu een kosmische explosie bij gebruikte of een andere methode.

 

Lees verder op de website van de Jehova’s getuigen

 

Terug naar themadossier

The post Evolutie, zienswijze Bijbel appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/41655-2/feed/ 0
Conflict of verrassende ruimte https://opkijken.nl/conflict-verrassende-ruimte/ https://opkijken.nl/conflict-verrassende-ruimte/#respond Sat, 04 Mar 2023 15:49:18 +0000 http://opkijken.nl/?p=41651 Leerzaam, inspirerend – en eigenzinnig: Henk Geertsema over Bijbel en evolutie Prof. Henk Geertsema schreef met Bijbel en evolutie een indrukwekkend boek. Het behelst een integere zoektocht naar de bedoeling van de Bijbel in relatie tot de oorsprongsvragen. Het is voor een filosoof ook een opvallend gelovig boek. In een Epiloog biedt Geertsema zelfs nog een mooi […]

The post Conflict of verrassende ruimte appeared first on Opkijken.nl.

]]>

Leerzaam, inspirerend – en eigenzinnig:

Henk Geertsema over Bijbel en evolutie

Prof. Henk Geertsema schreef met Bijbel en evolutie een indrukwekkend boek. Het behelst een integere zoektocht naar de bedoeling van de Bijbel in relatie tot de oorsprongsvragen. Het is voor een filosoof ook een opvallend gelovig boek. In een Epiloog biedt Geertsema zelfs nog een mooi persoonlijk geloofsgetuigenis. Maar de eerbied voor de Schrift is voortdurend voelbaar. Geertsema is behalve filosoof dan ook theoloog en heeft zich blijkens zijn verantwoording ook goed in de theologische literatuur ingelezen.

 

In vergelijking met andere recente boeken over christelijk geloof en evolutie richt Geertsema zich niet zozeer op allerlei theologische kwesties maar op de vraag hoe de Bijbel gelezen wil worden in relatie tot evolutie. Dat gebeurde in die andere boeken natuurlijk ook wel, maar Geertsema pakt het consequenter aan. Hij kijkt “systematisch (…) naar alle teksten in de Bijbel waarvan wel gedacht wordt dat ze in strijd zijn met de theorie van de evolutie” en stelt daarbij de vraag welke ruimte de Bijbel geeft voor de resultaten van de hedendaagse (evolutie)wetenschap (8). Opvallend is dan dat hij die resultaten eigenlijk niet afzonderlijk bespreekt. Wel geeft hij in allerlei hoofdstukken en passant korte schetsen van “het beeld dat de evolutietheorie oproept” (85). Het tweede kernwoord uit de titel van het boek krijgt zodoende wat minder reliëf dan het eerste. Dat is voor de lezer wat onhandig maar tot problemen leidt het niet, omdat achter de kenschetsen veel kennis van zaken schuilgaat. Bovendien bakent Geertsema zorgvuldig af wat wetenschap wel en niet kan doen – komend uit de traditie van Herman Dooyeweerd heeft hij een scherp oog voor haar beperkingen.

 

Lees verder op de website Sophieonline.nl

 

Terug naar themadossier

The post Conflict of verrassende ruimte appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/conflict-verrassende-ruimte/feed/ 0
De Bijbel open https://opkijken.nl/de-bijbel-open/ https://opkijken.nl/de-bijbel-open/#respond Sat, 04 Mar 2023 15:06:35 +0000 http://opkijken.nl/?p=41646 Wat doe je met de discussie over schepping of evolutie?   Ds. Arie van der Veer   Met de rubriek De Bijbel Open wil ik dit keer zijdelings wijzen op een paar dingen die u kunnen helpen bij het lezen van de eerste hoofdstukken van Genesis. Verder kunnen ze u leren voorzichtig te zijn met […]

The post De Bijbel open appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Wat doe je met de discussie over schepping of evolutie?

 

Ds. Arie van der Veer

 

Met de rubriek De Bijbel Open wil ik dit keer zijdelings wijzen op een paar dingen die u kunnen helpen bij het lezen van de eerste hoofdstukken van Genesis. Verder kunnen ze u leren voorzichtig te zijn met uw oordeel.

Net als vorige week wil ik ook nu extra aandacht besteden aan de discussie die momenteel wordt gevoerd over de boodschap van de eerste hoofdstukken van Genesis.

De hoofdstukken 1 tot en met 11 van het Bijbelboek Genesis staan opnieuw volop in de belangstelling. De discussie werd jaren geleden ook al gevoerd, alleen gebeurde dat niet op het huidige niveau. De ontwikkelingen in de wereld volgden elkaar in rap tempo op. De wetenschap zat ook niet stil. Denk daarbij aan de natuurkunde, de biologie en de theologie. Laten we daar blij mee zijn.

 

 

En de aarde bracht voort

Het boek van prof. dr. G. v.d. Brink over christelijk geloof en evolutie, En de aarde bracht voort, is een heel knap boek. Voor- en tegenstanders beamen dit. Het is een geleerd, diepgravend werk. Onder aan elke bladzijde staan minstens vier noten met verwijzingen. Het boek maakte veel los. In kranten als het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad verschenen daarna interessante en leerzame commentaren.

 

Lees verder op de website van de EO

 

Terug naar themadossier

The post De Bijbel open appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/de-bijbel-open/feed/ 0
Darwin en God gaan prima samen https://opkijken.nl/41636-2/ https://opkijken.nl/41636-2/#respond Mon, 27 Feb 2023 16:26:52 +0000 http://opkijken.nl/?p=41636 Gijsbert van den Brink is de eerste Nederlandse orthodox-gereformeerde theoloog die geen moeite meer heeft met Darwins evolutietheorie.   Zo’n vijftien jaar terug stond Gijsbert van den Brink, hoogleraar theologie aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, nog op het standpunt dat het bijbelverhaal uit Genesis letterlijk vertelt hoe God mensen, dieren en planten heeft geschapen. Geleidelijk […]

The post Darwin en God gaan prima samen appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Gijsbert van den Brink is de eerste Nederlandse orthodox-gereformeerde theoloog die geen moeite meer heeft met Darwins evolutietheorie.

 

Zo’n vijftien jaar terug stond Gijsbert van den Brink, hoogleraar theologie aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, nog op het standpunt dat het bijbelverhaal uit Genesis letterlijk vertelt hoe God mensen, dieren en planten heeft geschapen.

Geleidelijk kwam hij tot de conclusie dat de verklaring van Darwin betere kaarten heeft voor het ontstaan van de diversiteit aan leven op aarde. In een uitvoerige studie zet hij nu uiteen hoe orthodox-gereformeerde geloofsvoorstellingen tóch te rijmen zijn met een aarde van miljoenen en miljoenen jaren oud.

 

‘Of je gelooft in evolutie óf je gelooft in Gods soevereine wil’, stelt de atheïstische filosoof Herman Philipse. Wat vindt u?

“Evolutie kan als zodanig door God gewild zijn. Het toevalskarakter van natuurlijke selectie sluit niet uit dat op een hoger plan wel degelijk zoiets als goddelijke sturing, voorzienigheid of leiding een rol kan spelen.”

 

Waar veel christenen al lang geen problemen meer hebben met een symbolisch lezen van het bijbelboek Genesis, is dit bij orthodox-gereformeerde protestanten nog een groot discussiepunt. Hier en daar geldt de evolutietheorie zelfs nog als ‘atheïstisch complot’. Van den Brinks studie is een breuk met een lange traditie. Met name bij behoudende protestanten (Van den Brink rekent zich tot de Gereformeerde Bond, de orthodoxe flank van de Protestantse Kerk in Nederland) heeft hij een gezaghebbende reputatie. Zo was hij co-auteur van de ‘Christelijke dogmatiek’, een handboek dat na verschijnen vele drukken beleefde.

 

Lees verder op Trouw.nl

 

Terug naar themadossier

The post Darwin en God gaan prima samen appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/41636-2/feed/ 0
Congres Logos 2022 https://opkijken.nl/congres-logos-2022/ https://opkijken.nl/congres-logos-2022/#respond Mon, 27 Feb 2023 15:52:33 +0000 http://opkijken.nl/?p=41629 In 2022 hield Logos een congres over Bijbel en wetenschap.   Logos Instituut is opgericht in 2015. Enkele christenen actief op het gebied van geloof en wetenschap hadden het verlangen om de krachten te bundelen en samen een Nederlandstalig apologetisch centrum op te richten. Zo is Logos Instituut opgericht, als breed-apologetisch centrum, met een focus […]

The post Congres Logos 2022 appeared first on Opkijken.nl.

]]>
In 2022 hield Logos een congres over Bijbel en wetenschap.

 

Logos Instituut is opgericht in 2015. Enkele christenen actief op het gebied van geloof en wetenschap hadden het verlangen om de krachten te bundelen en samen een Nederlandstalig apologetisch centrum op te richten. Zo is Logos Instituut opgericht, als breed-apologetisch centrum, met een focus op Genesis 1-11.

 

Bekijk hier videoregistraties van de lezingen op deze dag.

 

Terug naar themadossier

The post Congres Logos 2022 appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/congres-logos-2022/feed/ 0
Evolutie combineren met God? https://opkijken.nl/evolutie-combineren-god/ https://opkijken.nl/evolutie-combineren-god/#respond Mon, 27 Feb 2023 15:25:17 +0000 http://opkijken.nl/?p=41625 Veel christenen hebben moeite om het scheppingsverhaal letterlijk te nemen. De eerste drie hoofdstukken van Genesis zouden vooral poëtisch bedoeld zijn. Die zes dagen zouden symbolisch zijn en duizenden, misschien zelfs miljoenen jaren zijn. In deze videoserie gaat Rik met prof. dr. Mart-Jan Paul in gesprek over schepping en evolutie, in een serie van vijf […]

The post Evolutie combineren met God? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Veel christenen hebben moeite om het scheppingsverhaal letterlijk te nemen. De eerste drie hoofdstukken van Genesis zouden vooral poëtisch bedoeld zijn. Die zes dagen zouden symbolisch zijn en duizenden, misschien zelfs miljoenen jaren zijn. In deze videoserie gaat Rik met prof. dr. Mart-Jan Paul in gesprek over schepping en evolutie, in een serie van vijf video’s, naar aanleiding van zijn boek ‘Oorspronkelijk. Overwegingen bij schepping en evolutie. “Een tekst is niet van elastiek. Die kun je niet eindeloos uitrekken.”

 

Waar komt evolutie vandaan en wat houdt het in de basis in? “De evolutietheorie is vooral bekend geworden door Charles Darwin ruim 150 jaar geleden, maar de gedachte zelf is al veel ouder en kwam al bij de Grieken voor en was ook bij de Romeinen aanwezig,” zegt dr. Mart-Jan Paul. “Daar had men al de gedachte: is het leven ontstaan in het water of stammen we van de vissen af?” Pythagoras had veel contact met de hindoes, die in de reïncarnatie geloofden. Paul heeft het vermoeden dat de Grieken deze opvattingen hebben overgenomen. Darwin heeft er later voor gezorgd dat deze theorie breed is verspreid in de maatschappij.

 

Lees verder op CIP.nl

 

Terug naar themadossier

The post Evolutie combineren met God? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/evolutie-combineren-god/feed/ 0
Denkstof https://opkijken.nl/denkstof/ https://opkijken.nl/denkstof/#respond Mon, 27 Feb 2023 12:15:33 +0000 http://opkijken.nl/?p=41619 Schepping of evolutie, wat moet ik geloven?   In dit programma denken de jongeren met elkaar na over schepping en evolutie. Staan schepping en evolutie lijnrecht tegenover elkaar? Kun je in de schepping geloven als je ook in evolutie gelooft?   Voor sommige christenen is het duidelijk: God schiep volgens Genesis 1 de wereld in […]

The post Denkstof appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Schepping of evolutie, wat moet ik geloven?

 

In dit programma denken de jongeren met elkaar na over schepping en evolutie. Staan schepping en evolutie lijnrecht tegenover elkaar? Kun je in de schepping geloven als je ook in evolutie gelooft?

 

Voor sommige christenen is het duidelijk: God schiep volgens Genesis 1 de wereld in 6 dagen. De evolutietheorie is daarom in strijd met het christelijk geloof. Volgens sommige wetenschappers is het duidelijk dat wanneer je gelooft in evolutie je daarnaast niet kunt geloven in een God die Schepper is. Er zijn ook christenen die een heel andere visie hebben: volgens hen horen schepping en evolutie bij elkaar en gebruikte God de evolutie om de wereld en haar bewoners te scheppen.

 

In dit programma verkennen we deze ideeën en leren jongeren om zelf na te denken over dit thema, gaan ze in gesprek met hun leidinggevenden en bepalen ze waar zij staan in de discussie ‘schepping of evolutie?’

 

Lees en kijk verder op de website van de PKN

 

Terug naar themadossier

The post Denkstof appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/denkstof/feed/ 0
Wat zegt de Bijbel? https://opkijken.nl/wat-zegt-de-bijbel-5/ https://opkijken.nl/wat-zegt-de-bijbel-5/#respond Mon, 27 Feb 2023 12:04:18 +0000 http://opkijken.nl/?p=41617 Wat zegt de Bijbel over schepping versus evolutie?   Het doel van dit artikel is niet om een wetenschappelijk argument in het “schepping versus evolutie” debat aan te reiken. Als je op zoek bent naar wetenschappelijke argumenten vóór de bijzondere schepping en/of tegen evolutie, dan kunnen we de volgende websites van harte aanbevelen: Answers in […]

The post Wat zegt de Bijbel? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Wat zegt de Bijbel over schepping versus evolutie?

 

Het doel van dit artikel is niet om een wetenschappelijk argument in het “schepping versus evolutie” debat aan te reiken. Als je op zoek bent naar wetenschappelijke argumenten vóór de bijzondere schepping en/of tegen evolutie, dan kunnen we de volgende websites van harte aanbevelen: Answers in Genesis – http://www.answersingenesis.org (met ook een link naar de Nederlandstalige website) en Institute for Creation Research – http://www.icr.org (Engelstalig). Het doel van dit artikel is om uit te leggen waarom het schepping versus evolutie-debat volgens de Bijbel überhaupt bestaat. Romeinen 1:25 verkondigt het volgende: “Ze hebben de waarheid over God ingewisseld voor de leugen; ze vereren en aanbidden het geschapene in plaats van de schepper, die moet worden geprezen tot in eeuwigheid. Amen.”

 

Een sleutelfactor is dat we allemaal moeten herkennen dat de overgrote meerderheid van de wetenschappers die in evolutie geloven tevens atheïsten of agnostici zijn. Er zijn wetenschappers die in de een of andere vorm van theïstische evolutie geloven en er zijn andere wetenschappers die een Deïstische kijk op God hebben (dat wil zeggen: God bestaat maar is niet bij de wereld betrokken… alles volgt een natuurlijke loop). Weer anderen kijken op een oprechte en eerlijke manier naar de data en komen op basis daarvan tot de conclusie dat de evolutieleer beter met de data overeenkomt. Maar nogmaals, zij vormen een onbeduidend percentage van de wetenschappers die de evolutieleer aanhangen. De overgrote meerderheid van de evolutionistische wetenschappers gelooft dat het leven zonder ook maar ENIGE tussenkomst van een hoger Wezen is geëvolueerd. Evolutie is per definitie een naturalistische wetenschap.

 

Lees verder op de website Got questions?

 

Terug naar themadossier

The post Wat zegt de Bijbel? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/wat-zegt-de-bijbel-5/feed/ 0