Opkijken.nl https://opkijken.nl Thu, 08 Feb 2024 14:16:02 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.28 Licht dragen https://opkijken.nl/licht-dragen/ https://opkijken.nl/licht-dragen/#respond Thu, 08 Feb 2024 13:43:58 +0000 http://opkijken.nl/?p=42155 Jaren geleden maakten we een rondreis door de Canadese Rockies. Een van de plekken waar we overnachten was op een ranch ergens buiten het dorp in een hoger gelegen bergachtig gebied. Een afgelegen plek zonder straatverlichting. ’s Avonds na zonsondergang werd het er pikdonker. Zo donker had ik het nooit eerder meegemaakt. Een intens zwarte […]

The post Licht dragen appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Jaren geleden maakten we een rondreis door de Canadese Rockies. Een van de plekken waar we overnachten was op een ranch ergens buiten het dorp in een hoger gelegen bergachtig gebied. Een afgelegen plek zonder straatverlichting. ’s Avonds na zonsondergang werd het er pikdonker. Zo donker had ik het nooit eerder meegemaakt. Een intens zwarte nacht.  Maar tegelijkertijd ook: wat een geweldige en indrukwekkende sterrenpracht! Een schitterend schouwspel. Deze sterrenpracht doorbrak de donkerte van de nacht.

We leven momenteel in donkere tijden. Veel mensen, zowel christenen als  niet-christenen, ervaren dit zo. Er gebeurt veel, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Het kan zo gemakkelijk somber, neerslachtig en moedeloos maken. Maar er is ook een keerzijde. Juist hierdoor wordt bij veel mensen de behoefte aan licht versterkt. En sterren worden meer zichtbaar als de duisternis toeneemt!

Lees verder
Terug naar dossier

The post Licht dragen appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/licht-dragen/feed/ 0
Lichtdragers https://opkijken.nl/lichtdragers/ https://opkijken.nl/lichtdragers/#respond Thu, 08 Feb 2024 13:35:25 +0000 http://opkijken.nl/?p=42151 Lichtdragers – totdat Hij terugkomt In een tijd van duisternis mogen we als christenen het licht van Jezus de Messias dragen en verspreiden. Totdat Hij terugkomt en het licht wordt overal. Moge zijn licht door ons allen heen schijnen, nu meer dan ooit tevoren! Want God, Die gezegd heeft dat het licht uit de duisternis […]

The post Lichtdragers appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Lichtdragers – totdat Hij terugkomt

In een tijd van duisternis mogen we als christenen het licht van Jezus de Messias dragen en verspreiden. Totdat Hij terugkomt en het licht wordt overal.

Moge zijn licht door ons allen heen schijnen, nu meer dan ooit tevoren!
Want God, Die gezegd heeft dat het licht uit de duisternis zou schijnen, is ook Degene Die in onze harten geschenen heeft tot verlichting met de kennis van de heerlijkheid van God in het aangezicht van Jezus Christus (2 Korinthe 4:6).

Lees verder
Terug naar dossier

The post Lichtdragers appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/lichtdragers/feed/ 0
Psalm 27: hoop en wanhoop gaan hand in hand https://opkijken.nl/psalm-27-hoop-en-wanhoop-gaan-hand-hand/ https://opkijken.nl/psalm-27-hoop-en-wanhoop-gaan-hand-hand/#respond Thu, 08 Feb 2024 13:23:08 +0000 http://opkijken.nl/?p=42148 David heeft zijn hoop op God gevestigd en ervaart tegelijkertijd ook wanhoop. Geloof in God brengt hoop en wanhoop met zich mee. Herkenbaar? Op het ene moment ben je vol van Hem en op het andere moment twijfel je, is God wel echt met mij? David richt zich tot God om zijn hart tot bedaren […]

The post Psalm 27: hoop en wanhoop gaan hand in hand appeared first on Opkijken.nl.

]]>
David heeft zijn hoop op God gevestigd en ervaart tegelijkertijd ook wanhoop. Geloof in God brengt hoop en wanhoop met zich mee. Herkenbaar? Op het ene moment ben je vol van Hem en op het andere moment twijfel je, is God wel echt met mij? David richt zich tot God om zijn hart tot bedaren te brengen. Zeg je het met David na?

Van wanhoop naar hoop

De Heere is mijn licht en mijn heil voor wie zou ik vrezen? De Heere is mijn levenskracht, voor wie zou ik angst hebben?
– Psalm 27:1 (HSV)

Lees verder
Terug naar dossier

The post Psalm 27: hoop en wanhoop gaan hand in hand appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/psalm-27-hoop-en-wanhoop-gaan-hand-hand/feed/ 0
Bijbelteksten over hoop https://opkijken.nl/bijbelteksten-over-hoop/ https://opkijken.nl/bijbelteksten-over-hoop/#respond Thu, 08 Feb 2024 13:12:54 +0000 http://opkijken.nl/?p=42145 Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput. Jesaja 40:31 Lees verder Terug naar dossierhttp://opkijken.nl/dossier-lichtbrengers-hoopverleners/

The post Bijbelteksten over hoop appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht:
hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar,
hij loopt, maar wordt niet moe,
hij rent, maar raakt niet uitgeput.
Jesaja 40:31

Lees verder
Terug naar dossierhttp://opkijken.nl/dossier-lichtbrengers-hoopverleners/

The post Bijbelteksten over hoop appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/bijbelteksten-over-hoop/feed/ 0
Hoop op God https://opkijken.nl/hoop-op-god-2/ https://opkijken.nl/hoop-op-god-2/#respond Thu, 08 Feb 2024 11:40:17 +0000 http://opkijken.nl/?p=42142 ‘Wij moeten er het beste maar van hopen’ is een uitdrukking die nog wel eens gebruikt wordt. In deze uitspraak zit een zekere mate van onzekerheid. Men is toch niet helemaal zeker van een goede afloop. Wat is hoop? Hoe spreekt de Bijbel over hoop en wat zijn de gevolgen voor ons leven? Wat is […]

The post Hoop op God appeared first on Opkijken.nl.

]]>
‘Wij moeten er het beste maar van hopen’ is een uitdrukking die nog wel eens gebruikt wordt. In deze uitspraak zit een zekere mate van onzekerheid. Men is toch niet helemaal zeker van een goede afloop. Wat is hoop? Hoe spreekt de Bijbel over hoop en wat zijn de gevolgen voor ons leven?

Wat is hoop?
Het is goed om eerst de vraag te stellen ‘wat is hoop?’ Hoop is te omschrijven als ‘een verlangen van iets goeds voor de toekomst’. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoop dat de trein op tijd komt’ of ‘Ik hoop dat het vliegtuig veilig landt,’ In beide voorbeelden zit echter een bepaalde mate van onzekerheid. Het is niet zeker dat de trein op tijd komt of dat het vliegtuig veilig landt.
Maar twijfel over de toekomst of onzekerheid over de afloop zijn niet de kenmerken van de Bijbelse hoop. Bijbelse hoop is niet een onzeker verlangen naar iets goeds in de toekomst. Een mooie definitie van Bijbelse hoop is ‘het in vertrouwen verwachten en verlangen naar het goede in de toekomst’. Hoop op God is niet je vingers kruisen en het beste er maar van hopen. Het betekent zekerheid, of zoals William Carey (1761-1834) het verwoordde: “Verwacht grote dingen van God. Onderneem grote dingen voor God.”

Lees verder
Terug naar dossier

The post Hoop op God appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/hoop-op-god-2/feed/ 0
Een rode draad van hoop https://opkijken.nl/rode-draad-hoop/ https://opkijken.nl/rode-draad-hoop/#respond Thu, 08 Feb 2024 10:52:39 +0000 http://opkijken.nl/?p=42138 ‘Ik hoop het!’ Als je deze zin hoort, weet je dat iemand iets graag wil. Je hoopt bijvoorbeeld op een gunstige uitslag van een medisch onderzoek. Of je hoopt op voorspoed in je leven. Het woordenboek geeft als een van de betekenissen van het woord ‘hoop’: een zekere mate van verwachting. Dat klinkt toch ook […]

The post Een rode draad van hoop appeared first on Opkijken.nl.

]]>
‘Ik hoop het!’ Als je deze zin hoort, weet je dat iemand iets graag wil. Je hoopt bijvoorbeeld op een gunstige uitslag van een medisch onderzoek. Of je hoopt op voorspoed in je leven. Het woordenboek geeft als een van de betekenissen van het woord ‘hoop’: een zekere mate van verwachting. Dat klinkt toch ook onzeker. Het zou ook wel eens niet goed kunnen aflopen of niet zo lopen als je had verwacht. En ook al sta je ontzettend positief in het leven: de realiteit is dat dingen soms gewoon tegenvallen.

Zeker weten!

In de Bijbel heeft het begrip ‘hoop’ een andere betekenis dan die wij er tegenwoordig aan geven. Het is niet het onzekere ‘ik hoop maar dat het goed komt’. Het is een zeker weten. Een goede afloop, hoe dan ook. De Bijbel staat vol met voorbeelden van hoopvolle mensen. Vaak bevinden ze zich in ellendige omstandigheden.


Lees verder

Terug naar dossierhttp://opkijken.nl/dossier-lichtbrengers-hoopverleners/

The post Een rode draad van hoop appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/rode-draad-hoop/feed/ 0
Hoop op God!? https://opkijken.nl/hoop-op-god/ https://opkijken.nl/hoop-op-god/#respond Thu, 08 Feb 2024 10:42:05 +0000 http://opkijken.nl/?p=42133 Ik zeg tegen mezelf: “Waarom ben je zo treurig? Waarom ben je zo onrustig? Vertrouw op God! Hem zal ik prijzen. Hij is mijn Redder, Hij is mijn God!” Ik voel me erg verdrietig. Daarom denk ik aan U, hier in het gebied van de Jordaan en de Hermonbergen [ vér van uw huis ]. (zie Psalm 42:6-7, BB) Kijk […]

The post Hoop op God!? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Ik zeg tegen mezelf: “Waarom ben je zo treurig? Waarom ben je zo onrustig? Vertrouw op God! Hem zal ik prijzen. Hij is mijn Redder, Hij is mijn God!” Ik voel me erg verdrietig. Daarom denk ik aan U, hier in het gebied van de Jordaan en de Hermonbergen [ vér van uw huis ]. (zie Psalm 42:6-7, BB)

Kijk vandaag eens kort naar je leven, waar vertrouw jij op? Op wie of wat vertrouw je om in je behoeftes te voorzien?

  • Jezelf?
  • Je echtgenoot?
  • Je bankrekening?
  • Je baas?

Ik ken je situatie niet, maar ik ben zeker van één ding: Het is altijd beter om op God te hopen. Hij weet hoe Hij degenen die op Hem vertrouwen moet belonen.

Lees verder
Terug naar dossier

The post Hoop op God!? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/hoop-op-god/feed/ 0
Wat zegt de Bijbel over hoop? https://opkijken.nl/zegt-bijbel-hoop/ https://opkijken.nl/zegt-bijbel-hoop/#respond Thu, 08 Feb 2024 10:30:52 +0000 http://opkijken.nl/?p=42130 Iedereen hoopt weleens ergens op. Op mooi weer tijdens de vakantie, op een overwinning bij een wedstrijd of op een goede afloop van een zware operatie. In de Bijbel lees je ook nog over een ander, fundamenteler soort hoop: de hoop dat ondanks alles wat ons overkomt, ons leven niet uit Gods hand valt. In […]

The post Wat zegt de Bijbel over hoop? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Iedereen hoopt weleens ergens op. Op mooi weer tijdens de vakantie, op een overwinning bij een wedstrijd of op een goede afloop van een zware operatie. In de Bijbel lees je ook nog over een ander, fundamenteler soort hoop: de hoop dat ondanks alles wat ons overkomt, ons leven niet uit Gods hand valt.

In de Bijbel zijn hoop en verwachting nauw verbonden met God. Mensen geloven en vertrouwen dat God hen kent en naar hen omziet. Daarom vestigen ze in moeilijke situaties hun hoop op God.

Lees verder
Terug naar dossier

The post Wat zegt de Bijbel over hoop? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/zegt-bijbel-hoop/feed/ 0
Opgroeien in armoede https://opkijken.nl/opgroeien-in-armoede-2/ https://opkijken.nl/opgroeien-in-armoede-2/#respond Sat, 06 Jan 2024 20:43:16 +0000 http://opkijken.nl/?p=42110 In Nederland groeien steeds meer kinderen op in armoede. Ouders hebben niet altijd genoeg geld om hun kinderen te bieden wat voor hen noodzakelijk is, zoals eten, een dak boven hun hoofd, kleding of schoolspullen. Geldzorgen zijn er in alle lagen van de bevolking en zowel in Nederland als in Caribisch Nederland. 6,2 % van de […]

The post Opgroeien in armoede appeared first on Opkijken.nl.

]]>
In Nederland groeien steeds meer kinderen op in armoede. Ouders hebben niet altijd genoeg geld om hun kinderen te bieden wat voor hen noodzakelijk is, zoals eten, een dak boven hun hoofd, kleding of schoolspullen. Geldzorgen zijn er in alle lagen van de bevolking en zowel in Nederland als in Caribisch Nederland.

6,2 % van de kinderen in Nederland groeit op in armoede
200.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede
1,5 kind per klas heeft thuis te maken met armoede

Verder lezen? Klik hier

Terug naar dossier

The post Opgroeien in armoede appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/opgroeien-in-armoede-2/feed/ 0
Wat is armoede? https://opkijken.nl/wat-is-armoede/ https://opkijken.nl/wat-is-armoede/#respond Sat, 06 Jan 2024 20:34:13 +0000 http://opkijken.nl/?p=42107 Wat is armoede? De Verenigde Naties omschrijven armoede als “het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften”. Veel onderzoeken tonen aan dat in een rijk land als Nederland steeds meer mensen door armoede getroffen worden. We spreken in Nederland over absolute armoede als mensen leven onder de lage-inkomensgrens en  bv. niet beschikken over (gezond) voedsel, huisvesting, toegang […]

The post Wat is armoede? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
Wat is armoede?

De Verenigde Naties omschrijven armoede als “het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften”. Veel onderzoeken tonen aan dat in een rijk land als Nederland steeds meer mensen door armoede getroffen worden. We spreken in Nederland over absolute armoede als mensen leven onder de lage-inkomensgrens en  bv. niet beschikken over (gezond) voedsel, huisvesting, toegang tot gezondheidszorg (bv. een zorgverzekering) of geen mogelijkheden hebben om verder te leren na de verplichte schoolperiode.

Relatieve armoede verwijst naar de levensomstandigheden van een individu of groep in verhouding met zijn/haar omgeving.

Sociale armoede betekent dat mensen niet mee kunnen doen aan het normale maatschappelijk leven omdat er geen geld is voor een sportclub of vereniging, voor schoolactiviteiten of een uitstapje van de bejaardenvereniging of bijvoorbeeld voor toegang tot internet.

Verder lezen? Klik hier

Terug naar dossier

The post Wat is armoede? appeared first on Opkijken.nl.

]]>
https://opkijken.nl/wat-is-armoede/feed/ 0